VI Encontre d’Aficionats a la Meteorologia de Beniarrés

No voldria perdre l’oportunitat de parlar-vos al bloc del VI Encontre d’Aficionats a la Meteorologia que va tindre lloc el passat 12 de maig del 2018 a la població de Beniarrés. Un encontre organitzat pel Ajuntament de Beniarrés i pel Institut Universitari de Geografia de l’Universitat d’Alacant que cada any va superant-se per l’alt nivell de les conferencies que varem tindre l’oportunitat disfrutar.

Encontre Beniarres

Enguany varem poder gaudir d’uns professionals de la comunicació com son Victoria Roselló, Lluís Obiols i José Coloma, part de l’equip de Meteorologia d’À Punt que ens van parlar de primera mà de les dificultats a l’hora de transmetre l’informació meteorològica des dels mitjans de comunicació al públic en general d’una manera professional, clara, verídica i sense sensacionalismes als que ens tenen acostumats les televisions.

À Punt

El plat fort va vindre de la ma de l’eminent Agustí Jansá, físic i antic delegat d’AEMET a les Illes Balears. Agustí ens va delectar amb els seus coneixements sobre els episodis mediterranis de pluja extrema amb gran quantitat d’informació científica per entendre aquests tipus de fenòmens.

Agustí Jansá

Pablo Mirete, geògraf per la Universitat d’Alacant i CEO d’Inteligencia Climática, va presentar un petit estudi pertanyent al seu Treball de Fi de Grau sobre l’evolució de les nevades a la muntanya d’Alacant amb les dades recollides per Ángel Vañó des de 1977 fins l’actualitat a la població de Penàguila a 985m, on una de les conclusions extretes és que hui en dia, encara que no ho parega, està nevant més a les nostres muntanyes.

Pablo Mirete

Per a finalitzar, els ponents i membres de les associacions AVAMET, AMETSE i Cazatormentas van intervindre a una taula redona sobre l’importancia de les dades en climatologia i meteorologia, on les diferents associacions ens van explicar les tasques que realitzen per ampliar i mantindre les seues xarxes d’adquisició de dades.

taula redona

Dins del Encontre d’Aficionats a la Meteorologia, es va realitzar el V Concurs de Fotografia Meteorològica de Beniarrés, on es va fer l’exposició de les 30 obres finalistes i es van entregar els premis a les fotografies guanyadores.

En definitiva podem estar orgullosos que a la comarca de El Comtat es celebre tots els anys aquest encontre, ja consolidat, on tots els aficionats a la meteo tenen el seu punt d’encontre amb una agenda de conferencies i activitats de categoria. Vos convide a que vos apropeu l’any que ve a Beniarrés al VII Encontre d’Aficionats a la Meteorologia i a visitar el Museu del Clima de Beniarrés.

Historia de CocentainaMeteo (4).

4. La nova estació Davis Vantage Pro.

Finalment el 12 de Maig de 2007 em faig amb una estació meteorològica Davis Vantage Pro versió USA que m’oferiren a bon preu. Aquesta es l’estació que hui en dia al 2018 continua operativa. Aquesta estació ja no la puc muntar al pis on visc i opte per la terrassa de casa dels meus pares que si em permet que tots els instruments puguen mesurar correctament.

Ràpidament investigue com pujar dades al web. Primer, al mes de maig tan sols es una pàgina amb 4 gràfiques de diferents variables que generava el software Weatherlink. A juny presentava 10 gràfiques diferents. Sempre amb actualitzacions intermitents ja que no tenia connexió a Internet al nou emplaçament i tenia que descarregar les dades a un portàtil per tal de enviar-les.

Al agost del 2007 amb una plantilla del Weatherlink comença a pujar-se una taula amb les dades diàries i mensuals i es creen unes pàgines on poder veure gràfiques de les últimes sis hores, d’un dia, tres dies, una setmana i un mes.

Dades recollides

Finalment, el 1 de setembre del 2007 l’estació CocentainaMeteo comença a estar regularment online amb un format de taula de dades mes complet, les gràfiques del històric de dades i integrant la gràfica del sensor de tempestes que s’actualitza cada hora (si el sensor es activat).

Encara que tot el treball que ens ha portat fins ací s’ha iniciat temps enrere, es pot dir que aquesta data, 1 de setembre del 2007, marca el inici de l’activitat regular de l’estació CocentainaMeteo.

Historia de CocentainaMeteo (3).

3. El naixement “oficial” de CocentainaMeteo.

A l’any 2006 comencen a accelerar-se les coses.

Aprofitant que el proveïdor d’Internet ofereix un servei de hosting gratuït, cree l’espai Web /cocentainameteo. Ja està! Eixe simple gest va batejar l’estació meteorològica que tenia en aquell moment a casa i va marcar el principi d’un projecte que a hores d’ara continua evolucionant: CocentainaMeteo.

Editar i publicar per FTP una pàgina HTML era senzill. No tenia gens de complicació. Però necessitava incloure de manera senzilla i automatitzada dades meteorològiques actualitzades amb els recursos que disposava.

Comença una temporada de proves. Com que per aquelles dates estava gastant visual C++ vaig crear una senzilla aplicació en la que jo picava manualment les dades de la Oregon BAR938HG i en un clic el programeta pujava per FTP un HTML apanyaet per a mostrar les dades.

També havia desenvolupat un circuit electrònic que mitjançant un microcontrolador PIC em capturava les mesures del sensor de tempestes i les transferia al ordinador. Allí mitjançant altre software que vaig fer amb visual C++, visualitzava gràfiques de les mesures del sensor de tempestes. Aleshores vaig decidir que cada hora pujaria al Web una gràfica del sensor de tempestes per FTP al apartat “Teledetecció”.

Al Estiu del 2006 ja es podia veure el primer web de CocentainaMeteo amb aquest aspecte:

Oferia les dades enregistrades a la Oregon i un apartat de teledetecció amb la gràfica del sensor de tempestes. Això si, sempre amb actualitzacions intermitents depenent de la meua disponibilitat per a picar dades i de que eixe dia deixara el sensor de tempestes i el PC funcionant.

Aquest inconvenient va fer que em posara a navegar per Internet i a preguntar pels fòrums per tal de decidir quin model d’estació meteorològica automàtica semiprofessional podria comprar per automatitzar CocentainaMeteo.

CocentainaMeteo a la jornada formativa d’emergències d’AVAMET

El passat dissabte 21 d’abril del 2018 i fruit del conveni signat per Associació Valenciana d’Aficionats a la Meteorologia amb l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, els socis d’AVAMET varem poder assistir a una jornada de formació del IVASPE de protecció civil i emergències relacionades amb fenòmens meteorològics adversos a les instal·lacions de Centre de Coordinació d’Emergències a l’Eliana.

El temari impartit va ser del més interessant:

La protecció civil a la Comunitat Valenciana. El telèfon 112CV i els serveis d’emergència, impartit per María José Crespo Irago, tècnic del servei d’emergències.

Fenòmens meteorològics adversos. Operativitat: avisos preventius, detecció i seguiment al Centre de Coordinació d’Emergències, impartit per Juan Ramón Cuevas Camps, tècnic del servei d’emergències.

El valor del voluntariat durant l’emergència: el cas VOST, voluntariat digital en emergències, impartit per José Miguel Rebollo, responsable de VOST Comunitat Valenciana.

Us de dades meteorològiques en la gestió integral d’un incendi forestal, impartit per José Luís Soriano i Miguel Ángel Botella, tècnics de la Unitat Tècnica 902.

Tant el contingut del temari com la qualitat dels ponents va ser d’un alt valor formatiu.

Després varem poder gaudir d’una visita a les instal·lacions del telèfon 112 i a la sala d’emergències de la Generalitat. Destacar la atenció rebuda per tot el personal de les instal·lacions.

Historia de CocentainaMeteo (2).

2. La meua primera estació meteorològica.

Passaren els anys, la tecnologia avançava i els preus dels instruments meteorològics baixaven. Sempre me’ls mirava als bazars i les rellotgeries de la contornà. Tenien des dels d’agulla analògics de tota la vida fins a unes virgueries digitals que feien les dents llargues.

Jo de moment vaig instal·lar junt amb els equips de ràdio a casa un termòmetre digital de cotxe amb una sonda de temperatura cablejada fins a la finestra. El pressupost no donava per mes.

Un instrument interessant que vaig construir per aquella època va ser un sensor de camp elèctric que instal·lat a la finestra em permetia detectar que s’apropava una tempesta avisant-me de manera visual i acústica dels canvis elèctrics a l’ambient.

Amb el boom d’Internet apareix la possibilitat de veure mapes de previsió, models meteorològics, fotografies del Meteosat, imatges de radar… Tot un luxe per a fer seguiments de situacions interessants.

Els xats IRC-Hispano permeten tindre les primeres converses a temps real seguint situacions meteorològiques.

Em vicie als fòrums de meteo que apareixen a Internet. M’enganxe al fòrum de Meteored i després al d’Ontimet, que al ser d’un àmbit més local permet fer el seguiment de les situacions amb millors condicions. És una època en la qual conec virtualment a molta gent que està tan boja o mes que jo. Unes persones entusiastes i increïbles.

A gener de l’any 2003 em regalen per a reis una Oregon Scientific BAR938HG. Una estació meteorològica senzilla amb un sensor sense fils de temperatura i humitat exterior. Unes barres mostren en pantalla la tendència baromètrica de les últimes hores i té unes icones per mostrar-te una previsió de l’oratge que et calcula l’estació. També inclou un rellotge radio controlat amb l’estació de senyals horàries DFC77 d’Alemanya.

Oregon Scientific BAR938HG

Altra vegada torne a estar com un xiquet. M’imprimisc unes taules que, diàriament  quan sonava l’alarma de l’Oregon, anava reomplint amb les dades actuals i les màximes i mínimes diàries.

A poc a poc m’adone que el que vull no es anar omplint llistes i llistes infinites amb dades meteorològiques. El que vull és tindre eixes dades disponibles online.

Historia de CocentainaMeteo (1).

1. L’afició per la meteorologia.

A aquesta sèrie d’articles vos vuic contar al bloc com va nàixer el projecte CocentainaMeteo. Un projecte que arranca amb una base d’il·lusió que ve d’anys enrere. Una passió a la que m’hagués agradat dedicar-li molt més temps del que finalment li he estat dedicant tots aquests darrers anys. Si teniu una passió, no deixeu passar el temps, comenceu a gaudir-la des de ja! No us penedireu.

Aquesta història comença quan era un nen i em varen regalar per a reis un termòmetre de màxima i mínima. Abans d’anar al cole ja prenia les dades de la temperatura mínima d’aquella nit i l’anotava a una llibreta.

 

termòmetre màxima i mínima

Encara he pogut trobar una foto del mateixet termòmetre que jo tenia de menut gràcies a museovirtualiespedroespinosa.blogspot.com.es . És curiós veure com li han fet reparacions amb adhesiu similars a les que vaig fer jo en trencar-se els suports de plàstic que subjectaven el tub de vidre.

Passaren els anys, ja m’havia cansat de la tediosa rutina d’anotar les temperatures i el termòmetre va anar degradat-se de la part plàstica que subjectava el vidre amb el mercuri fins a quedar inservible.

Encara que ja no tenia cap instrument, l’afició per observar els fenòmens meteorològics permaneixia. Tots els anys tocava gaudir amb els temporals de Gregal a la tardor, la tan esperada nevadeta al poble que la norma no escrita deia que ens tocava una vegada a l’any, els temporals de vent de Mestral i per damunt de tot la meua debilitat: les tempestes, quan més fortes i més llamps millor!

Quantes nits he passat, fins que el meu cos ha aguantat despert, amb la meua ràdio multibanda Philips D2615 sintonitzant la freqüència més baixeta a l’ona llarga per sota dels 150KHz per a escoltar les interferències de les tempestes a més de 500km. Era la meua debilitat…

I si la tempesta estava prop escoltava l’interferencia del llamp a la ràdio al mateix temps que veia per la finestra la resplendor del llamp. Després esperava a veure si se sentia el tro del llamp mentre contava mentalment els segons per calcular la distància.

Quan els primers amics de la colla es tragueren el carnet de conduir ja féiem les primeres caça-tempestes equipats amb l’emissora de 27MHz de banda ciutadana, el walky de V/UHF, i el receptor escàner rodant canals de memòria molt interessants.

Quantes eixidetes hem fet per pistes forestals a veure a quina altura estava la cota de neu, conduint per carreteres comarcals i pistes a veure com baixaven els rius i comprovar el mal que estava fent el temporal de pluges, o a veure com els bombers retiraven elements perillosos en temporals de vent…

Els dies de ponentà del estiu ens féiem el cafenet després de dinar amb el cotxe a punt esperant que el vehicle forestal 333 del parc de bombers de Cocentaina passara junt amb la brigada forestal per la travessia de la carretera nacional de Cocentaina per a anar a comprovar on s’havia pegat foc aquell dia. No se’n perdíem ni una.

Benvinguts al bloc de CocentainaMeteo!

Hola! Benvingut/da! Aquest és el bloc de CocentainaMeteo i funciona en paral·lel a la pàgina de dades meteorològiques de l’estació. Pots menejar-te dins del bloc mitjançant el menú superior esquerre.

Ací trobaràs una secció de notícies on estar assabentat de totes les novetats relacionades amb CocentainaMeteo.

També pots accedir a l’historia de l’estació, on t’explica com va nàixer aquest projecte i et mostra els elements de l’estació.

bloc.cocentainameteo.com

logo